Monday, 28 July 2014

Vaganac

HR
Predstavljamo novije, odlično penjalište koje se nalazi na Vagancu iznad Paklenice. Uredili su ga austrijski penjači pred otprilike dvije godine.
Skice i opisi nigdje nisu objavljeni pa je penjalište manje poznato i slabije posjećeno. Prava šteta, jer se radi o odličnom penjalištu i vrhunskom ambijentu sa lijepim pogledom prema Velebitu i Starigrad Paklenici.
Penjalište može biti odlična alternativa kada je u Klancu Paklenice gužva, a kako je van granica parka ne plaća se ulaz. Obzirom na položaj temperatura je nešto niža nego u Klancu, a cijelo vrijeme puše i lagani povjetarac.
Osim toga stijena je iza podneva u hladu tako da je idealna za ljetne mjesece.
Smjerovi su odlično opremljeni i vrlo su dugi , poneki i preko trideset metara, te većinom vrlo lijepi. Za svaki smjer potrebno je minimalno dvanaest kompleta. Većinom su okomiti i zahtijevaju dobru tehniku, naročito nogu. Ponegdje i jake prste. Ocjene još nisu u potpunosti potvrđene.
Stijena je oštra, pa je agresivna prema koži na prstima ali i penjačicama. To svakako ne umanjuje užitak penjanja na ovom nesvakidašnjem penjalištu.
U blizini se nalazi još nekoliko sektora sa laganijim sportskim smjerovima koje su uredili švicarski penjači ( nedostaju podaci, potrebno istraživanje ) ali i nekoliko dužih smjerova koje je opremio P. Pezzolato.
Pristup: Iz Starigrad Paklenice cestom za Veliko Rujno sve dok se nakon sedla cesta malo ne položi. Sa desne strane je tabla koja upućuje na Mali Vaganac. Nedaleko nakon table, sa lijeve strane je mali prostor za parking koji se koristi i za obilazak adventure parka ( rope corse ). Tu počinje staza koja je ponegdje markirana čovuljcima (malim kamenim piramidama) i vodi desno gore u pravcu stijene. Pristupa ima za cca 5. min. Stijena je dobro vidljiva sa ceste.
Uživajte !
EN
New sector above Paklenica. Routes mainly vertical ,crimpy and technical , asking for endurance. Orientation is north .In summer in shade after 12 h. Very nice ambient
From Starigrad take road to Veliko Rujno. Park cca 50m left after sign Mali Vaganac. The same place as for the rope course. This is a some 200-300m before end of the asphalt road. From parking lot take a small path up to the left. Wall is well visible.

1. Gong (P. Pezzolato,S.Gojak), 6b , 3 cuga
2. ? (nečitljivo ime ),  7b+ / 7c cca
3. Fisch oder Fleisch , 7a+
4. Lustiges wasser , 6b
5. Kiss me , 7b/b+
6. Spirit of rock , 8a+ (P)
7. Barić draga , 7c/c+
8. ……… Dream , 7b ?
9. Angel dance, 7b
10. E.U. , 7a+/b ?
11. Silver rider , 7a
12. Cialis , 7a
13. A great day , 6c
14. Summertime , 6b
15. P.
16. P.

 

No comments:

Post a Comment